Mød to Mindmap forfattere i dette interview

Dagens mindmap interview er faktisk en præmiere på mindmapping.dk. Ikke blot en, men to professionelle danske mindmappere medvirker i nedenstående interview. Kirsten Andersen og Claus Bekker Jensen skriver bøger, holder foredrag og underviser i mindmapping sammen og det gør de godt.

Hvis du indenfor de sidste 15 – 20 år har deltaget i et mindmap kursus eller teknikker relateret dertil, så er det meget sandsynligt du har haft dem som undervisere, da de begge er vældig produktive på den front og har holdt flere hundrede kurser gennem årene.

Ordet er hermed givet videre:

Mindmapping – interview med Claus og Kirsten

Hvem er I?

Bogen Visual mind mapping

Vi er to konsulenter, Claus Bekker Jensen og Kirsten Andersen, der i mange år har arbejdet med Mind Map, faktisk siden slutningen af 80´erne.  I 1998 skrev vi bogen ”Visuel Mind Mapping”, som siden er kommet i flere nye udgaver.

Hvad laver I til daglig?

Vi er begge selvstændige konsulenter. Kirsten startede sit firma, Mnemosyne Kurser i 1991, og Claus startede sit, Visuel Vision, i 1995. Vi underviser begge to i en række kurser inden for personlig udvikling – herunder Mind Map, Præsentationsteknik, Bedre møder og Personlig planlægning. Desuden underviser Claus i Visuel og kreativ formidling. Kirsten underviser også i blandt andet forhandlingsteknik og målrettet læsning.

En del af vores tid bruger vi på at skrive bøger om vores kerneområder. Det er blevet til 5 bøger i alt. Udover Visuel Mind Mapping har vi skrevet “Bedre mødekultur” og sammen med vores gode samarbejdspartner, Mariann Bach Nielsen, har vi skrevet “Præsentationer der fænger, bind 1 og 2, “og “Planlæg bedre – få mere tid”. Desuden har Kirsten og Mariann skrevet skolematerialet “Mind Map – streg for streg”. Vores bøger er letgenkendelige. Vi lagde os fra starten fast på, at bøgerne skulle appellere til flere sanser – ikke mindst den visuelle. Derfor er vores bøger fyldt med tegninger og illustrationer med Claus´ karakteristiske streg.

Hvornår hørte I første gang om Mind Map?

Det er jo længe siden Mind Map kom til Danmark. Claus fortæller, at han blandt andet hørte om teknikken på et kursus i notat-og referatteknik i slutningen af 70´erne. Kirsten husker, at hun som teenagerpige, så et klip i tv, hvor en taler stod med et Mind Map manuskript. Senere mødte Kirsten teknikken på et Time Manager kursus, hvor der bare blev brugt et par minutter på at nævne, at teknikken eksisterede. Kirsten så Mind Map lyset nogle år senere på en konference i Birmingham. Claus havde i en årrække brugt Mind Map sporadisk. Vendepunkter kom, da Kirsten spurgte om Claus ville være med til at skrive en bog om Mind Map, hvor Claus´ bidrag blandt andet var at beskrive, hvordan læseren nemt kan indarbejde tegninger på deres Mind Maps.

Hvad bruger I selv Mind Map til?

Mind Map er en fuldstændig integreret del af vores hverdag – både arbejdsmæssigt og privat. Tager vi en ganske almindelig uge bliver det til adskillige Mind Maps, f.eks. laver vi begge en Mind Map over ugens kommende opgaver og Mind Maps til kundemøde. Det vil også være utænkeligt for os at skrive artikler og bøger uden at bruge Mind Map til ideudviklingen. Vi holder begge mange kurser og foredrag – og i den sammenhæng er det blevet til hundredevis af Mind Map manuskripter. Tager vi helt konkret denne uge har Claus f.eks. sammen med sine søskende udformet en Mind Map i forbindelse med planlægningen af sin mors 90 års fødselsdag. Kirsten har været nede i sin søns klasse (4 klasse) og har arbejdet med hukommelsesteknik og Mind Map med børnene.  Og i næste uge skal Kirsten undervise i præsentationsteknik og her udarbejder Kirsten på forhånd personlige Mind Map til hver enkelt til brug under feedbacken.  Vi har begge også adskille små og store opgaver, der skal planlægges. Lige nu er vi i gang med at revidere flere af vores bøger, og her bruger vi Mind Map til at sikre, at alle de mange bolde, der er i luften ikke falder til jorden. Og sådan kunne vi blive ved.

Hvad ser I som den største udfordring ved Mindmapping?

Vanens magt er som bekendt stor. Når folk hele deres liv har taget lineære notater med blyant eller en blå kuglepen, skal man selvfølgelig lige vende sig til at sidde med flere farver og både skrive og tegne sine notater.  Det er også en problematik, vi tager op i vores bog – herunder hvordan man kommer godt fra start med teknikken.

Hvad ser I som det største potentiale ved Mindmapping?

Vores filosofi er, at Mind Map er med til at forløse den enkeltes ”indre geni”. Det er en fantastisk teknik til at få fat i kreativiteten – også for dem som tænker:” Jamen, jeg er jo ikke kreativ.”

Vi bruger et citat i bogen: ”Det såkaldte geni er blot den, der ser tingenes mønster i detaljernes forvirring lidt før gennemsnittet.” Og det er jo blandt andet det som vi alle sammen bliver testet i – har vi overblikket, kan vi se nogle sammenhænge i en kompleks faglig opgave? Vi oplever, at uanset om du kontorelev eller forsker er Mind Map et relevant værktøj.

Hvordan ser i fremtiden for Mindmapping?

Flere og flere får heldigvis øjnene op for teknikken og nødvendigheden af at bruge visuelle metoder til at skabe overblik i en stadig mere kompleks verden. De elektroniske programmer er også med til at give teknikken et boost.

Hvad vil jeres råd til en person, der ikke kender Mind Map, være?

Prøv det – med Mind Map bliver selv det at lave en almindelig to-do liste sjovt.

Du kan se mere om vores bog og vores kurser – og hente inspiration til symboler og tegninger på bogens hjemmeside: www.visuel-mindmapping.dk

Reklame leveret af Google:


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
No comments yet.

Leave a Reply