Vekseltænkning

Step: 5 / 11

Har du oplevet at:

  • Du ikke kan løsrive dig fra emnet / den stillede opgave?
  • At din hjerne er ved at boble over af idéer til hvad opgaven, artiklen, projektet etc. skal handle om?

Så har du brug for at lære at veksletænke. Vekseltænkning er, som nævnt, en teknik til at bruge både din højre og venstre hjernehalvdel. Som ordet beskriver skal du skiftevis lade din højre og venstre halvdel dominere dine tanker.

Lad os tage udgangspunkt i at du skal holde en tale for en du kender?

(Du er meget velkommen til at lave opgaven på et stykke papir mens du læser dette step og samtidig løbende bemærker at vi skifter mellem at bruge højre og venstre hjernehalvdel)

  1. Start med at skrive navnet på ham/hende du vil holde en tale om, midt på et horisontalt stykke papir.
  2. Skriv nu alle de ting du associerer med netop denne person rundt om navnet. (bare giv helt slip og skriv alt, der er ikke noget rigtigt og forkert i denne fase)
  3. Tag nu et nyt stykke papir frem. Skriv igen hovedpersonens navn midt på papiret. På baggrund af det stykke papir du lige har lavet, opdel nu alle de ting du skrev ned i overordnede kategorier.
  4. Du har nu nogle overordnede kategorier som du gerne vil anvende i en tale for den person du har udvalgt. Her er det tid til at skifte halvdel .Du kunne sikkert allerede mærke i sorteringsøvelsen ovenfor, hvordan din hjerne stod klar med mange flere historier når først kategorierne kom på banen. Derfor skal du nu igen lade din hjerne få frit løb og fortælle alle de historier den kan under hver af de kategorier du definerede ovenfor.
  5. Du er nu kommet til sidste fase i skabelsen af din tale ved hjælp af vekseltænkning. Du skal først skrive et tal ud for hver kategori som beskriver, hvornår i talen historierne fra hver kategori bør nævnes. Når du har dette på plads spørger du igen din “spindoktor” om, hvilken af alle de ting du har noteret om hver kategori som du bør komme først og giver emner nummer efter rækkefølgelsen.

Du har nu skrevet en tale.

Gik det nemmere og hurtigere end det plejer? Lagde du mærke til, hvornår i forløbet, hvilken hjernehalvdel blev aktiveret?

Du kunne sikkert også mærke den befriende følelse der ligger i, blot at være bevidst omkring, hvornår og til hvad du skal bruge din hjerne. Vekseltænkning sikrer nemlig at du kan holde fokus på den proces du er i.

Først giv plads til kreativitet, så sortèr din viden, så giv plads igen, og til sidst sortèr. Der er ikke nogen begrænsning på, hvor mange du kan bruge denne vekselstænkingsprocess, bare bliv ved indtil du er tilfreds med resultatet…og husk på at du kan ikke begge dele på en gang!

Step: 6 /11 – Øvelse 2

Vidste du at?

  • Vekseltænkning kan hjælpe dig med at komme i gang når du har skal skrive en tale, artikel eller opgave?


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
No comments yet.

Leave a Reply