Mødeledelse med Mindmapping

Step: 7 / 11

God Mødeledelse er en svær kunst!

Du skal holde folks opmærksomhed alt imens du følger en dagsorden, og samtidig modtager inputs fra de deltagende på mødet. Du har sikkert prøvet at udsende dagsorden, forbedrede dig til fingerspidserne, gå til mødet med entusiasme og så blev mødet alligevel ikke den store succes.

Mindmapping og mindmaps kan være en måde at gribe mødeledelse an på en alternativ facon som kan være mere inddragende, imens du stadig har fuld kontrol over mødets fremdrift.

En gammeldags mødedagsorden fra et bestyrelsesmøde kan f.eks. se således ud:

 1. Godkendelse af referat
 2. Meddelelser fra formanden
 3. Orientering om X
 4. Orientering om Y
 5. Orientering om Z
 6. Diskussion af initiativ igangsat siden sidst
 7. Eventuelt
 8. Næste møde

Det sekund du kaster dine øjne på en sådan dagsorden går din hjerne i stå. Det er uinspirerende, stift og sætter på ingen måde både højreog venstre hjernehalvdel i gang med at arbejde.

Hvis du i stedet griber til at opstille din dagsorden som et mindmap, får din mødeledelse en helt ny dimension.

Lad os tale os igennem ovenstående dagsorden i form af et mindmap(her er du velkommen til at lave et mindmap for dit næste møde imens jeg forklarer dig, hvordan du kan sætte ovenstående op i et mindmap):

 • Find et blankt stykke A4 papir frem, afgræns den yderste højre femtedel til noter, dags dato og direkte citater.
 • I midten skrives nu: Bestyrelsesmøde, dags dato, og et symbol tegnes rundt om (Se mindmap skabelon for mødeledelse).
 • Tegn 8 linjer ud fra midten af dit mindmap. En linje for hver af dine punkter på dagsordenen. Gør det kronologisk, med uret rundt, så  tages der netop hensyn til de der gerne vil have deres venstre hjernehalvdel stimuleret. For enden af hver linje skriver du punktets navn og tegner et symbol rundt om det (Hvis du har det til din rådighed, så anvend gerne en forskellig farve per dagsorden punkt).
 • For hvert punkt i din dagsorden har du mulighed for at lede mødet ved hjælp af dit mindmap. Det gør du ved, på forhånd, at indskrive de emner du tænker skal berøres under hvert punkt på dagsorden. Da deltagerne allerede fra starten af mødet kan se på mindmappet, hvad du havde tænkt der skal snakkes om under punktet, sættes deres tanker i gang og I kan hurtigt og effektivt komme i gang med at beslutte om det du har tænkt er korrekt.
 • Mødelederens referent bør, som alle andre deltagere på mødet, have fået udleveret mindmappet på forhånd. Når I på mødet vedtager eller tilføjer noget under de forskellige punkter på dagsordenen, så tegner I blot stregerne længere og noterer for enden hvad i talte om. Skulle der være brug for længere, direkte citater kan du anvende den yderste femtedel i højre side af A4 papiret.

Dette var en lynhurtig instruktion til, hvordan du med et mindmap i hånden kan tage din mødeledelse til et nyt og mere engagerende niveau, hvor deltagernes tanker fra starten af mødet begynder at spire. Hvis du bruger eller begynder at bruge mindmaps til at lede møder med så tøv ikke med at sende spørgsmål, eller endnu bedre, indsende dine anvendte mindmaps, så andre kan lære af dig.

Step: 8 / 11 – Mindmaps som værktøj til noteskrivning


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
No comments yet.

Leave a Reply