Hvad er mindmap og mindmapping? Hvordan startede det?

Step: 1 / 11

Mindmapping er resultatet af en årelang udviklingsproces. Historisk er der mange af de største tænkere (Leonardo Da Vinci, Albert Einstein mfl. ) som har optimeret deres tanker ved bruge nogle af de teknikker mindmapping bygger på. Andre forskere har hævdet at de var opfinderen af Mindmaps, men mindmappings populære gennembrud stod Tony Buzan for.

Tony Buzan Mindmapping

På baggrund af megen research og under fri fortolkning kan du her læse, hvad Tony Buzans baggrund var, og hvorfor det virker:

 • ”Som barn var jeg vild med idéen om at skulle gå i skole og lære – som teenager mistede jeg, skridt for skridt, lysten til at lære og til sidst hadede jeg alt hvad der havde med indlæring, uddannelse og skole at gøre!”
 • “Jo flere noter jeg tog, jo værre blev det!”
 • “I desperation begyndte jeg at understrege og nogen gange farvelægge ord med rødt – Mirakuløst begyndte noget at ændre sig…”
 • “Senere i min uddannelse lærte jeg om de gamle grækere – om hvordan de var i stand til at huske hundrede og tusindvis af facts – fordi de brugte deres fantasi og antagelser til at støtte deres hukommelse”
 • “Pludselig… begyndte det at gå op for mig – alle omkring mig tager de samme elendige, utydelige, ensfarvede noter – vi er simpelthen alle i den samme synkende båd!”
 • “Jeg besluttede mig for at lede efter et værktøj, der kunne ændre dette – jeg ville finde et værktøj der kunne give os FRIHED TIL AT TÆNKE på den måde vi, som mennesker, er designede til at tænke!”
 • “I denne proces fandt jeg hurtigt ud af at de fleste store tænkere, og specielt Leonardo Da Vinci, brugte billeder, koder og linjer i deres noter.”
 • “Jeg begyndte at blive fascineret af min hjerne og jeg begyndte at forstå hvor megen kraft og potentiale den egentligt havde”
 • “Under denne research gik jeg ofte ture i naturen… Stille og roligt begyndte det at gå op for mig, at da vi er en del af naturen, bør den måde vi tænker og tager noter, afspejle dette!”
 • “Der kunne kun være en løsning…”
 • “Det værktøj jeg ledte efter skulle arbejde med, og ikke imod, den måde vores hjerne naturligt vil arbejde i stedet for at holde den i spændetrøje .”
 • “Og så blev det første mindmap skabt!”

De fleste af os kan vist nikke genkendende til Tony Buzans historier, og de fleste har sikkert oplevet at det fra tid til anden kan være svært at huske og lære nye ting. Desuden giver det, for de fleste,  mening, at man ikke bør tvinge hjernen til, kun at måtte tænke på én måde. Det er den direkte vej til mangel på motivation, kreativitet og indlæringsproblemer.
Mindmapping kan hjælpe dig til inspiration, kreativitet og læring.

Step: 2/11 – De første øvelser 

Du kan læse mere om Tony Buzan her og hvis du er interesseret i at læse mere om mindmaps baggrund kan du klikke her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Hvad er mindmap og mindmapping? Hvordan startede det?, 9.4 out of 10 based on 5 ratings

Trackbacks/Pingbacks

 1. Blandt de første mindmappere i Danmark og stadig igang - December 9, 2011

  […] Hvordan startede mindmapping? […]

 2. Om Kreativ Mind Mapping - January 16, 2012

  […] Hvordan startede mindmapping? Tony Buzan startede en bølge […]

Leave a Reply