Bedre noter med Mindmaps

Step: 8 / 11

Ser dine noter ofte sådan ud og kan du ikke huske hvad der står på papiret?

Gamle noter uden Mindmap

 

Det er fordi noter som disse er monotone. ”Mono” betyder ens og ”tone” betyder farve, og hvad gør din hjerne når den bliver præsenteret for noget der er monotont? Den falder i søvn, keder sig og kan ikke huske hvad den er blevet præsenteret for (og hvorfor skulle den det, noterne ligner jo noget den har set tusindvis af gange tidligere).

Mindmaps kan forbedre dine noter

Almindelige noter, som ovenstående, arbejder kun med vores venstre hjernehalvdel. Noter ved hjælp af mindmaps sikrer også at din højre hjernehalvdel tages i brug, da mindmappet anvender billeder og symboler.

Facts omkring noter og læsning:

 • 50% procent af det du læser, glemmer du umiddelbart efter du har læst det.
 • 80% har du glemt efter 24 timer.
 • 90% er glemt efter 48 timer.

Fordomme om bøger:

 • “Den skal læses fra ende til ende…”
 • “Det er snyd at bladre igennem og kun læse det vigtigste…”
 • “Hvis du læser for hurtigt, så går det udover forståelsen…”
 • “Målet med at læse bogen er fotografisk hukommelse…”

Disse facts og fordomme minder meget omkring Tony Buzans spektakulære fortælling du læste om i “hvordan startede mindmapping?”, ikke desto mindre er det nok sandheden omkring, hvordan de fleste oplever den udfordring det er at læse og forstå en ny bog eller artikel.

Den bedste måde at forklare hvorledes du, ved hjælp af mindmaps, kan optimere din læsning og din notatteknik, er ved hjælp af et eksempel, hvor du, sammen med mig, tegner et mindmap. Start derfor med at tegne mindmappet efter de mindmapregler du tidligere har læst, og lad os så komme i gang med at lave noter med mindmaps:

 • Formål: Definér klart hvad formålet med at læse bog eller artikel du har foran dig er.
 • Hurtigt overblik: Scan herefter bogen hurtigt og find ud af, hvordan hvert kapitel eller artikel er opbygget. Hvis du vil lave mindmap for hele bogen kan du tegne en linje ud fra dit mindmap symbol, du allerede har tegnet i midten af dit mindmap, for hvert kapitel eller afsnit i artiklen.
 • Nøgleord: Med udgangspunkt i de linjer, med efterfølgende kapitel- eller afsnitsnøgleord, du har tegnet ud fra midtersymbolet i dit mindmap, går du nu lidt dybere ind i hvert kapitel eller afsnit og definerer hvad nøgleordene er. Det gøres ved at tegne streger ud fra de nøgleord du lige har lavet. Lav linjer efter behov, dog ikke mere end 5 – 7 nøgleord per kapitel eller afsnit (om muligt bruger du her selvfølgelig forskellige farver og symboler for hvert nøgleord, jævnfør mindmap reglerne).
 • Hvad skal der læses: Allerede nu er dit overblik over bogen eller artiklen, grundet det mindmap du har lavet, ret solidt. Derfor er du nu også i stand til, med udgangspunkt i dit formål for læsningen, at definere hvilke afsnit i bogen du bør nærlæse for at opfylde det mål du har defineret. Dette skriver du ned i den yderst femtedel af mindmappet (som du har afgrænset indledningsvis).
 • Bearbejdning: Du er nu kommet til den fase, hvor du ved hvad du skal fokusere på i bogen/artiklen. Disse ting nærlæses, og eventuelt tegner du supplerende linjer ud fra de kapitel- eller afsnitsnøgleord du allerede tidligere har defineret. Disse supplerende linjer bruges til at huske sub-nøgleord som er vigtige at forstå.
 • Efterbehandling: Når du har gennemført ovenstående trin, er din næste opgave faktisk at lægge mindmappet fra dig. Luk så dine øjne og se mindmappet for dig. Er de forskellige nøgleord og sub-nøgleord tydelige for dig? Hvis ikke så kan lidt god gammeldags gentagelse være en måde at få det til at sidde helt fast på. Gennemgå mindmappet igen, “snak” gerne med dig selv omkring hvert af nøgleordene; hvad handler det om, hvordan relaterer det sig til sub-nøgleordene osv. Gør dette et par gange og du vil til sidste opleve at du har et stærkt overblik over bogen eller artiklen, og dine noter vil hurtigt komme til live, når du vender tilbage til dem.

Hvis du endnu ikke har set Stephen Pierces video under mindmap videoer om, hvordan du kan bruge mindmaps og mindmapping til at styrke dine noter, anbefaler jeg du gør det før du går videre til næste step.

Step: 9 / 11 – Fire gyldne regler for bedre hukommelse


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 Responses to “Bedre noter med Mindmaps”

 1. Troels June 21, 2012 at 20:56 # Reply

  Spændende læsning. har længe vidst at det var en god måde at tage noter på, men er aldrig rigtig kommet helt igang med at bruge den optimalt. Har syntes det har været lidt svært, når der er tale om meget teoretiske tekster. (læser på CBS) .

  Det kunne være fedt, hvis du kom med et konkret eksempel her. med billeder, hvor du har lavet et mindmap. :)

  Men ellers fed blog ! thumbs up.

  • Steffen June 23, 2012 at 12:54 # Reply

   Hej Troels,

   det er helt klart også noget man skal vende sig til at tage noter med mindmaps. En måde du kan gøre det på et at lave en mindmap før den forelæsning du skal til baseret på den eller de tekster du har læst hjemmefra. Mindmappet laver du udfra hvad du allerede ved er det væsentlige i teksten/forelæsningen og så kan du løbende tegne grene til mindmappet eftersom forelæseren kommer fremad i forelæsningen.
   Jeg har også flere bekendte som har brugt mindmaps til at læse op til eksamer med stor succes. Her har de lavet et mindmap per artikel de har læst, og det har faktisk vist sig, at når de gør det, så sidder artiklerne væsentlig bedre fast.
   Har du prøvet at lave et mindmap baseret på en artikel du har læst?

Leave a Reply